Neden Telegram ve BİP kullanmamalısınız!/Alternatifler (1 Viewer)

KAALI

ISO27001 (Counterintelligence)
Joined
Apr 7, 2020
Credits
313
Rating - 100%
Her kese merhabalar normalde bazı psikolejik etkenlerden dolayı foruma uğramayacaktım ama bu gün mediumda okuduğum yabancı bir makaleyi kendi yapmış olduğum gözlemlerle birleştirerek size sunuyorum. İyi okumalar ...


BİP den başlayacak olursak , Selçuk bayraktarın bende BİP e geçiyorum twiti atması
Screenshot_1.png
ile beraber maalesef çoğu kişi sazan gibi düşünmeden atladığı BİP uygulaması aslında Turkcell e bağlı bir ufak şirkettir. İlk başlarda startup gibi başlasa bile bazı siyasi çevrelerden insanlar ülkedeki başta devlet personelleri , asgari personeller , hatta son zamanlarda öğretmenlerin bile bip kullanılması teşfik ediliyor fakat gayriresmi mecralar ve bazı insan hakları savunucuları bip in aslında Milli İstihbarat Teşkilatına hizmet eden uygulama olduğunu idda ediyorlar , bende açıkcası bu iddaları kabul ediyorum.
Screenshot_2.png
Screenshot_3.png


Bip Telegramdan ve Whatsapp dan daha tehlikeli olmasının sebebi BİP telegram ve whatsappdan farklı olarak bizim sadece meta verilerimizi değil aynı zamanda personal verilerimizi de alma izni istiyor ki , meta veriler genellikle reklamcılık için data toplamaya hizmet eder (konum bilgisi , aktiflik süresi ) , personal veriler ise sizin konuşmalarınızı dinleyebilmekten tutunda özel resimleriniz ve ya tarayıcınızla yapmış olduğun aramalara kadar erişe bilme yetkilerine de zaman zaman ulaşa biliyor . Açıkcası mevcut siyasal rejimin elindeki bip uygulamasını gittikçe wechat a dönüştürme hamlelerinin olmadığını düşünmüyor değilim .



Telegram :

Telegram başlarda rusyada hızla tutularak artması ile beraber kremlin hükumetininde telegram üzerindeki baskıları giderek arttı ve daha sonrada telegram verilerini paylaşmayınca bir şekilde fikir ayrılığı yaşadılar ve telegram 2016 lı yıllarda rusyada engellendi ve sadece vpn ile çalışmaya başladı. Telegramın kurucusu aynı zamanda Vkontakte dediğimiz sosyal medyanında kurucusu ve aynı akıbeti vk.com da yaşadı fakat daha sonra bir şekilde şirket Putin hükumetinin desteklediği adamlara satılarak kamulaştırıldı bir nevi ve şu anda vkontakte Putinin admini olduğu büyük bir sosyal medya diyebiliriz. İşin garibi sene 2020 haziran ayında telegram tekrar rusyada açıldı ve telegramın kurucusu Pavel Durov sadece rusyaya karşı çıkan bazı ekstremist insanların bilgilerini paylaşacağı bilgisini duyurdu.Ekstremist bir nevi devlete karşı çıkmak demektir fakat rusyada devlete karşı çıkanlar aslında Putine karşı çıkıyorlar bu yüzden telegram pek güvenilir bir uygulama olma özelliğini kaybetmiş oluyor ve ek olarak telegramda ve BİP de sözde uçtan uca şifreleme var peki nedir bu uçtan uca şifreleme ?



Uçtan uca şifreleme :

5c8de9f145d2a05010dc6371.jpg


Whatsappın sahip olmuş olduğu fakat ilk başta SİGNAL uygulamasının geliştirmiş olduğu uçtan uca şifreleme sizin bilgilerinizi devlet gizli servislerinden ve benzer baskıcı rejimlerden korur .Bu özellik şu anda whatsappda mevcut , her ne kadar BİP de bu özellik olduğunu söyleseler de bazı uzman yorumları bunun aslında böyle olmadığını savunuyor . Telegramda uçtan uca şifrelem mevcut fakat gizli görüşme özelliğini kullanarak aktif ede bilirsiniz , aksi halde verileriniz telegramın suncularında tutulur , ha bu arada kendisini sibergüvenlik platformu olduğunu idda eden , eskiden hack forumu olan malum Atatürkçü forum üyelerinin tüm yönetim kadrosu telegram üzerinden konuşuyor ve istihbarat operasyonlarını yapıyor (nerdemi biliyorum derseniz : eski yöneticisiyim ve bazı istihbarat operasyonlarında yardım etmişliğim var bu yüzden istihbaratınıda biliyorum) Olası bir rus ve ya benzeri rusyanın sahip çıktığı devlete operasyon yapacaksanız tavsiyem başka uygulama kullanmanızdır .

Kısaca telegram ve bip güvenli bir sistem değildir , bu 2 sini kullanacağınıza whatsapp kullanın bence daha iyi en fazla bir kaç daha işe yarar reklam çıkar karşınıza.


Uygulamaların istediği izinler :
Screenshot_4.png



Alternatfiler :

Signal uygulaması sizi ve çevrenizi kötü niyetli kişilerden korur ve bilgi sızıntısını minimum düzeyde tutar.Amerika ve ingilterenin basın haberlerini takip ediyorsanız whistleblower terimini sık sık duymanız gerekmektedir . Whistleblower anlamı devlet ve ya bilgisi sızdırılan özel ve ya kamu şirketi gibi benzeri ciddi kurum ve kuruluşlarda görev yapan ama olası haksızlıklara göz yummayan vicdanlı insanların gizli haberleşme ağları ile vicdanlı ve bağımsız gazetecilere bilgi vermesi olayıdır.Bunu yapanlara da whistleblower deniliyor. Bir çok whistleblower signal ve benzer alternatif kullanıyor.


İkinci alternatif :


Protonmail isviçre şirketi olup kendi sistemini olası bilgi sızıntısı ve verilerin korunması gibi çok önemli bir amaç doğrultusunda kuran bir şirket.Zeus trojanını yazan Evil corp da en son yaptıkları 10 milyon dolarlık vurgundan sonra almaları gereken btc miktarını ve public keyi protonmail üzerinden haberleşerek göndermişlerdi.Bu bile açıkcası beni protonmailee güvenmeme teşvik ediyor. Kendim 4 yıldır kullanırım henüz bir yamuğunu görmedim.



Üçüncü ve en güvenlisi


Globaleaks denen bir sistem ve sadece linux platformlarında çalışır ve genellikle gazetecilere yöneliktir ama güvenli bir mail uygulaması gibi de kullana bilirsiniz


bu yazımda detaylı kurulum ve kullanımını anlattım , gerçi pek sikine takan olmadı ama insanların çoğu bıçak kemiğe dayanmadan harekete geçmiyo




Son olarak : Tüm özel bilgilerimizi almak isteyen ve bizi kontrol altında tutmaya çalışan Data Diktatörlerine hitafen :


 
Joined
May 15, 2020
Credits
2,873
Rating - 100%
Whatsapp'ın sözleşmesi abartılıyor zaten yapılanları sadece kullanıcılara onaylıyor musun diye sundular. Ben kullanmaya devam ediyorum. Bu zamanda virüs yiyeceklerde çoktur eminim, mesajlaşma uygulamaları artışta. Ayrıca onların güvenilirliği Whatsapp'ın kadar bilindik değil.
 
Joined
Jun 21, 2020
Credits
281
Rating - 0%
Eline sağlık güzel konu olmuş whatsappdan telegrama geçmek "Kardan kaçıp, doluya gitmek gibidir."
Zaten bir uygulamaya daha geçmeden "Privace Policy" bakarsanız neyin toplanıp toplanmadığı kimlere satıldığını görebilirsiniz.
Proton mail de zaten illegal işleri yapan nerdeyse herkesin iletişim aracı diyecek laf yok tekrardan eline sağlık
 
Joined
Jun 21, 2020
Credits
281
Rating - 0%
Telegram konusundada iran ve dediğin gibi rusyada yasaklandı, bunun ardından ceo su neyiyse devletler bir masaya toplanınca
nedense anlaşıyorlar yani artık siz düşünün nasıl bir pisliliğin içindeyiz :D güzel platform ama anonimlik için değil, o yüzden Signal.
 

Users who are viewing this thread

Top