Bitcoin Hesapları (2 Viewers)

Joined
May 15, 2020
Credits
0
Rating - 0%
Elimde 13.000 adet public ve private key mevcuttur. Hesapların tanesi 1tl'dir toplu alımlarda indirim yapılmaktadır. Bunun dışında isim'e özel hesaplarda oluşturmaktayız.

Private Key Ve Public Key Nedir ?​

Public Key Nedir ?​

Aslında açıklaması çok zor olmasına rağmen örnekler üzerinden gidersek Public Key‘in ne olduğunu daha kolay anlayabiliriz. Türkçe karşılığı Genel Anahtar olarak çevrilmiştir. Öncelikle belirtmemiz gereken bu iki teriminde tamamiyle Bitcoin ve Altcoin piyasasına ait olduğudur. Örneğimize gelecek olursak public key sizin adresinizdir. Eğer internet üzerinden bir yemek siparişi verirseniz ve evinizin adresini kuryeye söyleyemiyorsanız bu durumda yemek yiyemeyeceksiniz demektir.

Public Key aynı mantıklı Bitcoin ticaretinde kullanılır. Bir bakıma Public Key sizin Bitcoin alışveriş transferlerinizde kullanacak olduğunuz adresinizdir. Bir başka deyişle Public Key’ler sanal bir banka hesap numarası gibi de düşünülebilir. Tıpkı günlük yaşantıda kullandığınız IBAN numaraları gibi… Ya da örneğimizi farklı bir şekilde açıklarsak bir posta kutunuz olduğunuzu düşünelim. Tüm fatura bilgileriniz, mailleriniz, mektuplarınız herşey bu kutuya gelecektir. Bu kutunun adı sanal dünyada Public Key’dir. Eğer bu adresi bilmiyorsanız hiçbir şeyi açıp okuyamazsınız.

Private Key Nedir ?​

Peki nedir bu Private Key ? Türkçe karşılığı Özel Anahtar olarak çevrilmiştir. Peki yukarı da bahsettiğimiz bu kutunun adresini biliyorsunuz diyelim. Peki bu kutunun anahtarı sizde var mı? İşte bu noktada devreye Private Key giriyor. Private Key sizin evinizin yada posta kutunuzun adını ne koyarsanız koyun anahtarıdır. Bu anahtar olmadan özel alanınız içinde hiçbir faaliyet yapamazsınız. Bitcoin alabilirsiniz ama gönderemezsiniz. Bu durumda ortaya iki net konu çıkıyor. Genel Anahtarlar (Public Keyler) herkes tarafından bilinebilir. Bu sizin ev adresinizi tüm bankalarla paylaşmanız gibi birşeydir. Ama hiçbir bankaya evinizin adresine ek olarak ev anahtarınızı vermezsiniz. İşte bu yüzden Özel Anahtarlarınızı (Private Keyler) kesinlikle paylaşmamanız gerekiyor. Aksi halde bir anda evinizin içinde hiçbir eşya göremediğiniz durumlarla karşılaşabilirsiniz. Kısacası bir anda Bitcoin’leriniz buhar olmuş olabilir. Yani başka bir Public Key üzerine aktarım yapılmış olabilir.

Private Key’lerinizi başkalarıyla paylaşmak tam anlamıyla hırsıza anahtar teslim ederek “sana güveniyorum” demekle eşdeğerdir. Böylesi durumlarda hırsızlıktan kaçınılması imkansız olacağı gibi hesabınızda korunamaz. Bu yüzden kendi isteğiniz doğrultusunda Private Key paylaşmamanın haricinde özenle saklamalı ve kimsenin bu anahtara erişmemesi için elinizden gelen tüm mücadeleyi vermelisiniz. Özel Anahtar’ınız (Private Key) sizin kredi kartı şifrelerinizle eşdeğerdir. Tek bir farkla; daha değerlidirler.
 

Users who are viewing this thread

Top